Besparen van €nergie

Voor de beste besparingsadviezen en producten

Zonnecellen

Zonnecellen voor het opwekken van elektriciteit lijken voor de toekomst de meest interessante optie voor het zelf opwekken van energie. Door de grotere productie, vraag en verdere ontwikkelingen dalen de prijzen gestaagd. Qua kosten/baten lijken de dunne film zonnecellen de meest belovende techniek. De kosten zijn m.n. veel lager dan de meer traditionele zonnencellen door de goedkopere productiemethoden.
Het bedrijf Nanosolar claimt dat in de nabije toekomst de kosten naar 25 eurocent per watt teruggebracht kunnen worden. 1 euro per watt wordt op dit moment gezien als een concurrerende kWh prijs t.o.v. de reguliere wijze van elektriciteitsopwekking. Het wachten is dan ook op productieverhoging en aanbod van andere fabrikanten zoals First solar van m.n. deze dunne film zonnecellen. Q-cells is een duitse fabrikant die zich eveneens op deze techniek richt, maar ook grote fabrikanten als Sanyo en Sharp richten zich op deze techniek.
Ook op andere fronten in de zonnecellen branche dan de dunne film technieken wordt hard gewerkt om met nieuwe en verbeterde technieken de prijs per piekwatt om laag te krijgen, zodat de afzetmarkt verder kan groeien.

Wat is er nu nodig en mogelijk? Het spreekt voor zich dat een dak voornamelijk georiënteerd op het zuiden (ZW-ZO) gewenst is. Verder zult u een energieleverancier moeten zoeken die de teruggeleverde elektriciteit aan het net (op het moment dat u zelf niks afneemt) wilt verrekenen op basis van het vermede inkoop principe. Niet alle leveranciers staan dit toe en eisen een separate teruglevermeter (dit is sowieso noodzakelijk als u reeds een digitale meter heeft gekregen, omdat deze niet kan terugdraaien), waarbij soms een lager tarief wordt vergoed dan zij als verkoopprijs hanteren voor een kWh. Bij bedrijven als Essent, Eneco, Nuon, Delta, Greenchoice en Solar NRG kunt u ook pakketen afnemen, waarbij meestal ook de teruglevering wordt geregeld door b.v. het plaatsen van een extra meter in de meterkast. Prijzen verschillen sterk dus vergelijken is zinvol, maar dit blijft moeilijk door kwaliteitsverschil in de aangeboden panelen.
U kunt natuurlijk ook prima zelf de aanschaf en installatie van zonnepanelen regelen. Alleen voor het installeren van een teruglevermeter (indien nodig) zult u contact moeten opnemen met uw energieleverancier. Maak hierbij gebruik van de mogelijkheid om over te stappen naar een andere leverancier als uw eigen leverancier dit niet ondersteunt (http://www.energieoverstap.nl).
Op deze wijze blijft de markt competitief en worden energieleveranciers gedwongen zich in dit opzichte klantvriendelijk op te stellen.
Op dit moment zijn wij de concrete marktkansen verder aan het inventariseren. Voor de panelen die op dit moment beschikbaar zijn ligt de terugverdientijd rond de 20 jaar (excl. subsidie). Als u het geld op een spaarrekening had gezet dan had u in die tijd een bedrag van ca. 4000 euro kunnen sparen. Dit is niet of nauwelijks meer goed te maken in de resterende levensduur. Met subsidie zal dit wat gunstiger uitpakken. Ons advies is om in te stappen bij grootschalige introductie van de dunne film zonnecellen tenzij er een ander subsidiebeleid komt voor stroom van zonnecellen. In Duitsland wordt b.v. een vaste hoge terugleververgoeding gegarandeert voor 20 jaar. Op dat moment is er ook met de huidige zonnecellen een rendabele situatie.

Overigens geldt dat het eenvoudiger is om 500 kWh te besparen op uw het huidige elektriciteitsverbruik. Dit is ongeveer gelijk aan 6 hedendaagse zonnepanelen. De prioriteit ligt om die reden bij energiebesparen.

Disclaimer

Alle informatie op deze site is met zorg samengesteld op basis van de laatste inzichten op het gebied van energie en milieu. Aan eventuele fouten kunnen geen rechten worden ontleend.