Besparingstips warmwater


  1. Installeer een warmteterugwinsysteem (WTW) in uw douche.
  2. Plaats een zonneboiler.
  3. Gebruik een Waterbesparende douchekop.
  4. Elektrische keukenboiler i.p.v. lange aanvoer leiding naar CV
  5. Elektrische hotfill keukenboiler (in combinatie met zonneboiler)
  6. Plaats een doorstroombegrenzer op de keukenkraan.


1. Warmteterugwinsysteem (WTW) in uw douche
Met een warmteterugwinsysteem wordt het afvoerwater van de douche gebruikt om het koude water te verwarmen, voor zowel de koudwateraanvoer naar de douche als mede de koudwateraanvoer naar de CV ketel. Dit bespaart ongeveer 60% op het gasverbruik voor warm water. De terugverdientijd zal rond de 3 tot 5 jaar liggen. Daarnaast kan de ketel meer warm water per minuut leveren en gaat het CW label met ongeveer 1 punt omhoog. Dus een CW3 ketel levert warm water als een CW4 ketel. De warmtewisselaars zijn door TNO gecontroleerd op eventuele vorming van legionella bacteriën. Warmteterugwinsystemen zijn verkrijgbaar als onderdeel van een douchebak, maar ook als verticale pijp. Daarnaast is het ook voor dubbele douches verkrijgbaar.

2. Plaats een zonneboiler
Een zonneboiler bespaart ca. 50% op de stookkosten voor warmwaterverbruik. Terugverdientijden liggen rond de 10 jaar. De technische levensduur is minimaal 20 jaar. Momenteel wordt er door Senternovem een subsidie verstekt van ca. 900 euro op de aanschaf en installatie.
In combinatie met hotfill voorschakelapparaat toe te passen voor b.v. de wasmachine en vaatwasser zijn extra besparingen te realiseren. Randvoorwaarden voor het plaatsen van een zonneboiler zijn een dak op het zuiden en de plaats van de CV ketel dicht bij de zonnepanelen.
Ook voor een hotfill van de wasmachine is plaatsing in de buurt van de boiler gewenst om de voordelen te behalen. Voor een voorbeeldberekening ga naar onze adviesmodule.

3. Gebruik een waterbesparende douchekop
Een eenvoudige bespaarmethode is het monteren van een waterbesparende douchekop, maar dit zal wel een afname geven van het warmwatercomfort. Dat de tijdsduur en de frequentie van het douchen in hoofdzaak bepalend is voor het warmwaterverbruik spreekt verder voor zich.

4. Elektrische keukenboiler i.p.v. lange aanvoer leiding naar CV
Wanneer uw CV op zolder staat is het niet meer effectief om warmwater uit de ketel te betrekken voor de keuken. Zeker bij gebruik van een vaatwasser gaat het vaak om weinig warmwatergebruik in de keuken. In dat geval is een kleine elektrische boiler (5 of 10 liter) qua comfort en energieverbruik een goede oplossing. Onthoud wel dat het energetisch kostbaar warmwater is. Gebruik het hete water spaarzaam. Stilstandverliezen bedragen ca. 20 W (ca. 160 kWh op jaarbasis).

5. Elektrische _hotfill_ keukenboiler
Gebruikt u regelmatig veel warm water (meerdere liters) in de keuken en u wilt direct kunnen beschikken over warm water, maak dan gebruik van een hotfill_elektrische_boiler. De hotfill keukenboiler wordt aangevuld met warm water uit de CV ketel. Zeker bij gebruik van een zonneboiler is dit in feite altijd voordelig.

6. Plaats een doorstroombegrenzer op de keukenkraan.
Zeker in combinatie met een boiler is het beperken van de warmwaterstroom met een doorstroombegrenzer een goedkope manier om energie te besparen. Dit kan in geval van handenwassen of afspoelen van de vaat oplopen tot 50%. Veelal is de druk nog ruim voldoende om snel over voldoende koud water te beschikken en bespaart u er ook koud water mee. Bevalt het niet dan is deze toepassing eenvoudig terug te draaien. Ook de tapkraan in de badkamer leent zich voor een dergelijke oplossing.

Disclaimer

Alle informatie op deze site is met zorg samengesteld op basis van de laatste inzichten op het gebied van energie en milieu. Aan eventuele fouten kunnen geen rechten worden ontleend.