Besparingstips op witgoed gebruik

  1. Vermijd de wasdroger
  2. Gebruik een hotfill voor de was- of afwasmachine
  3. Vervang oude koelapparatuur
  4. Heeft u een dubbele meter? Maak zoveel mogelijk gebruik van nachtstroom

1. Vermijd de wasdroger
Een wasdroger is een grote energieverbruiker. Een wasdroger is al snel goed voor 15% van het totale elektricteitsverbruik. Een droger met luchtafvoer of de duurdere warmtepompdroger zijn overigens zuiniger dan de condensdroger. Overweeg om de was uit te hangen. Dit kan ook prima binnen (b.v. op zolder). U dient de ruimte alleen wat extra te ventileren in verband met de luchtvochtigheid.

<< Terug

2. Gebruik een hotfill voor de was- of afwasmachine
Een hotfill is een soort thermostaatkraan. Het brengt het elektriciteitsverbruik van de wasmachine tot 80% terug. De hotfill heeft zowel een warm- als koudwateraansluiting en zal het water op de ingestelde temperatuur aan de was- en/of afwasmachine afleveren. Het water wordt dan niet verwarmt door uw was- en/of afwasmachine maar door uw CV ketel. De hotfill is alleen interessant in combinatie met een zonneboiler. Zie de adviesmodule om te berekenen wat u hiermee kunt besparen.

<< Terug

3. Vervang oude koelapparatuur
Oude vriezers en koelkasten verbruiken veel meer stroom dan de hedendaagse apparatuur. Het vervangen door een A+ of zelfs A++ koel- of vrieskast levert een besparing op van al gauw 40% op het energieverbruik. Wanneer de deur van een koelkast niet meer goed sluit, plaats nieuwe sluitrubbers. Wilt u uw koel- of vrieskast efficiënter gebruiken, zorg dan dat deze redelijk gevuld is. De aanwezige massa dient als koude buffer, zodat na het openen van de deur de compressor niet direct hoeft aan te slaan. In een grotendeels lege koel- of vrieskast kunt u een aantal flessen water zetten, zodat deze fungeren als de koude buffer.

<< Terug

4. Een dubbele meter? Maak zoveel mogelijk gebruik van nachtstroom
Was- en afwasmachines kunnen prima in de nacht draaien. Gebruik een timer, zodat de apparatuur vanzelf aangaat tijdens het nachttarief (meestal van 23:00 uur tot 7:00 en in het weekend). Voor energiecentrales is het zeer belangrijk dat we ons stroomverbruik weten te spreiden. Met name kolencentrales en in mindere mate kerncentrales, maar natuurlijk ook windturbines zijn moeilijk of niet regelbaar qua vermogensafgifte. Het aanzetten van grote stroomverbruikers tijdens piekmomenten (ochtend, begin van de avond en in mindere mate gedurende dag) zijn zeer ongewenst voor het totale rendement van het elektricteitsnetwerk. Door gebruik te maken van nachtstroom bespaart u niet alleen geld, maar draagt u dus ook bij aan het terugdringen van het primaire energieverbruik voor elektriciteitsopwekking.
Schakel de apparatuur overigens niet exact om 23:00 uur in, want dan onstaat er toch nog een soort piekmoment. Doe dit dus wat meer verdeeld over de nacht. Bang voor waterlekkage of brand? Maak dan gebruik van rookmelders, waterstoppers en/of lekbak met afvoer. Heeft u geen dubbele meter, dan kunt u deze aanvragen bij uw energiebedrijf. Hieraan zijn kosten verbonden. Kijk in onze adviesmodule voor een rekenvoorbeeld wanneer dit rendabel is om te doen.

<< Terug

Disclaimer

Alle informatie op deze site is met zorg samengesteld op basis van de laatste inzichten op het gebied van energie en milieu. Aan eventuele fouten kunnen geen rechten worden ontleend.