Besparingstips elektriciteit voor klimaatbeheersing

  1. Vermijd grote elektrische boilers
  2. Vergroot de isolatie van een boiler en schakel 's nachts uit
  3. Vermijd elektrische vloerverwarming
  4. Pompschakelaar

1. Vermijd grote elektrische boilers
Heeft u nog een grote elektrische boiler? Vervang deze dan door CV of Geiser. Kijk voor verdere besparingstips voor warm water op: Warmwaterverbruik

2. Vergroot de isolatie van een boiler en schakel 's nachts uit
Heeft u de boiler op een plek staan waar voldoende ruimte is, dan kan de boiler het beste nogmaals worden 'ingepakt' met isolatiemateriaal en folie. Glaswol met reflectielaag zou hierin een prima oplossing kunnen zijn. Door vervolgens de randen goed af te plakken onstaat er een mooi gladoppervlak. Een tweede besparingsmogelijkheid is om de boiler 's nachts uit te schakelen met een tijdklok. Het extra opwarmen in de ochtend vergt minder energie dan de temperatuur continu op peil te houden. De verliezen bedragen ca. 20W. Dit moet met bovenstaande maatregelen terug te dringen zijn tot 10 W. Daarmee is ca. 90 kWh per jaar te besparen.

3. Vermijd elektrische vloerverwarming
Zoals aangegeven is elektrisch verwarmen niet erg efficient, omdat elektrisch verwarmen door de omzetting van primaire energie naar elektriciteit veel rendementsverliezen kent.

4. Pompschakelaar
Bij oudere CV ketels en bij vloerverwamingsystemen draait de pomp vaak continu. De pomp van een CV ketel verbruikt ongeveer 50 W. Het energieverbruik is dus vergelijkbaar aan een gloeilamp van 50W die continu aan staat. De kosten bedragen hiervoor ca. 100 euro per jaar. Door het aansluiten van een pompschakelaar (b.v. van refilex) zal de pomp alleen aanslaan indien er warm water moet worden rondgepompt. Dit verdient zich in 2 jaar terug. U kunt ook een energiezuinige pomp van b.v. Grundfos instaleren. Deze pomp moduleert zijn toerental zelfstandig op basis van warmte vraag.

Disclaimer

Alle informatie op deze site is met zorg samengesteld op basis van de laatste inzichten op het gebied van energie en milieu. Aan eventuele fouten kunnen geen rechten worden ontleend.